Poți să-ți faci tu mărturiile de nuntă?
Autor: Szabó TeklaPublicat:
Actualizat:
Răspunsul este DA!
Dacă eşti o fire cu îndemânare meșteșugărească te sfătuiesc să faci un obiect frumos, iar dacă îți place să te învârți prin bucătărie poți găti ceva. Sau, de ce nu, încearcă ceva nou, acum că ai mai mult timp liber!
Noi îți dăm acum o idee de un mic cadou gastronomic. Sunt sigură că îl poți face și tu. Dar merită să te implici?
Cu siguranță! Îți zic și de ce.
1. Cel mai bun cadou este întotdeauna unul personal, oaspeții tăi vor aprecia că ai pus suflet în el.
2. Este mai ieftin. Mărturiile gastronomice de calitate din comerț sunt scumpe. Nu spun că este un lucru rău să comanzi, cu asta poți să sprijini un producător local.
3. Este ecologic. Pentru acest cadou poți folosi și sticle, sticluţe reciclate. Începe de pe acum să le colectezi. Un sfat... atunci când cumperi un produs ambalat într-un borcănaș sau sticluță draguță, pastrează-l, astfel vei ieși mai ieftin decât dacă comanzi dintr-un magazin de bricolaj. Nu te încăpăţâna să ai toate sticluţele la fel, decoraţiile vor aduce uniformizarea. Cere membrilor familiei tale și cunoscuților tăi să te ajute cu colectarea. Poți încerca şi în barurile din zonă, de obicei au multe sticle golite de sucuri sau de la alte băuturi.
4. Este unic. Așa un cadou nu a mai oferit nimeni.
5. Este ușor de tematizat. Va fi un element în plus la nunta ta, parte integrantă a conceptului.
În ultima vreme am întrebat multă lume ce au primit ca mărturie de nuntă și de ce s-au bucurat cel mai tare. Spre surprinderea mea, cel mai apreciat a ieşit siropul de casă, foarte iubit vara, ca bază pentru limonade şi cocktailuri răcoritoare. Este o idee bună şi pentru nunta ta, mai ales dacă va fi în aer liber! Un stand cu limonade trebuie neapărat să ai :)
Culoarea și gustul siropului poate inspira și tema evenimentului tău: poate fi servit ca răcoritoare, mesele pot fi decorate cu ingredientul principal. Ai foarte multe opțiuni, sirop se poate face din fructe, flori comestibile dar și din plante aromatice. O alegere bună este, de exemplu, floarea de soc, pe care o poți colecta gratuit. Ai grijă să nu ajungă pe masă pe lângă un drum aglomerat. Dacă ai ratat sezonul de soc, ai alte variante interesante precum siropul de trandafir, de lavandă sau chiar dacă nu prea local, ghimbirul. Poți utiliza și mentă sau lămâiță. Vei găsi o mulțime de rețete online, dar cele de familie sunt imbatabile. Imaginează-ți cât de fericită ar fi bunica ta, dacă ai spune tuturor că ai folosit rețeta ei. Cu siguranță, te va ajuta și cu prepararea siropului. Folosește cea ce e la îndemână, de sezon: fructele din grădină sau roadele din pădurea apropiată. Nici nu trebuie ca toate lumea să primească același sirop, lasă-i să aleagă ce preferă! Acum ai toată vara la dispoziție să prepari încetul cu încetul mărturiile gastronomice!
Eu îți voi da acum rețeta siropului de soc!
Este ieftină, se prepară ușor.
La o porție de cinci litri de sirop ai nevoie de aproximativ 30-35 de flori. Alege-le numai pe cele care sunt intacte și bine înflorite. Atenție! Nu se spală, se duce tot polenul cu gustul specific...Totuşi ai grijă la igienă, culege-le cu mâinile bine spălate, pune florile pe masă şi aşteaptă un pic, pentru ca eventualele vieţuitoare să aibă timp să evadeze. Vei mai avea nevoie de trei kilograme de zahăr și de șase lămâi. Preferabil să fie bio, ca să poți folosi și coaja.
Să ne apucăm!
Pune la foc zahărul cu trei litri de apă și cu lămâile tăiate rondele. După ce a dat un clocot, amestecă compoziția și ești aproape gata. A fost greu? Acum mai trebuie să lași fiertura trei-patru zile la macerat. Mai amestecă din când în când, ca să iasă gustul din fiecare floare. După macerat strecoară compoziţia și stoarce bine florile. Mai fierbe încă odată siropul, apoi toarnă în sticlele sterilizate la temperatură mare. Pune-le strâns una lângă caelaltă, cu dopul în jos dacă se poate, apoi acopăre-le cu o pătură caldă. Aşa conservate vor rezista şi o iarnă în cămară.
Te sfătuiesc să încerci să şi decorezi sticlele cu sirop :)
Fă de exemplu o fustă la dop dintr-un material ce se potrivește cu tema nunții tale! Trebuie doar să tai bucățele pătrate sau mai rotunde din stofă. Arată bine dacă atârnă cam 3 centimetri de la gura sticlei. Le poți lega cu o sfoară simplă de cânepă sau cu o panglică îngustă. Dacă folosești dopuri frumoase din plută, ajunge și o fundă frumoasă de care poți lega și o etichetă. Textul de personalizare poate fi aplicat și direct pe sticlă, cu un pix cu cretă albă lichidă. Ajunge şi un simplu mulțumesc, dar pot fi şi inițialele voastre, data nunţii, e trendy şi ”Love is sweet”. Poți să desenezi și câteva motive care să sugereze conținutul sticlei. Prima dată fă o probă pe hârtie, nu strică să studiezi un pic scrieriile caligrafice. Nu e problemă dacă prima dată nu îți iese perfect, textul se sterge cu ușurință. Garantez că îți merge mai bine când ajungi la sticla numărul 10.
A venit ziua cea mare!
Amenajează un colț special unde să expui sticlele cu sirop. O să arate bestial pe o măsuță mică! Pune şi o carafă cu limonadă din siropul de casă şi o plăcuţă cu text de mulţumire. Crede-mă oaspeţii tăi vor aprecia!
O sută de sticle de un sfert de litru umplute cu cadou gastronomic delicios te va costa doar 210,00 lei. Socul a fost gratis, 15 kilograme de zahăr 150 lei, iar 5 kilograme de lămâie 60 de lei!
Care e scopul mărturiilor de nuntă?
Oferirea unui cadou, ca semn al recunoștinței tale, care să amintească de Ziua ta cea mare. Credem că este important să nu fie un obiect fară folos, poluat, ci ceva de care să se bucure toată lumea. Cadoul tău gastronomic va fi tocmai aşa!
Multă bucurie! Love is Sweet!