Ați vrea să vă organizați cununia în aer liber?
Autor: Szabó Tekla KatalinPublicat:
Actualizat:
Ce părere aveți?
Ar putea fi chiar un detaliu de vis, ceva ce ați văzut numai în filmele americane. Avem o veste bună. În 2025 nu trebuie să vă legați destinele neapărat într-un spațiu interior. Mai ales dacă apelați la un maistru de ceremonii umaniste.
Ce trebuie să faceți dacă vreți cununie civilă în aer liber?
În primul rând, trebuie să contactați primăria unde doriți să vă cununați și să întrebați ce posibilități aveți.
Trebuie să știți că există o nouă reglementare care limitează opțiunile de a organiza căsătorii externe, ceremonii în afara primăriilor, în aer liber sau în lăcașuri de cult, ca urmare a implementării unui sistem digitalizat pentru emiterea actelor de stare civilă, destinat să asigure atât eficiența procesului, cât și protecția datelor personale ale mirilor.
În localitățile unde nu este introdus încă sistemul digital, este în vigoare vechea lege privind modificarea și completarea alineatului (2) al articolului 24 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, din data de 10.03.2020. Aceasta permite, la cererea viitorilor soți și cu aprobarea primarului, oficierea căsătoriilor în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, în locații precum grădini publice, parcuri, muzee și alte locuri în aer liber.Posibilitățile variază de la caz la caz. În unele localități deja digitalizate, au fost rezolvate aspectele tehnice, cum ar fi conexiunea dispozitivului care asigură legătura cu sistemul general, permițând astfel oficierea căsătoriilor și în anumite locații în aer liber. De exemplu, căsătoriile au fost reluate începând din 4 ianuarie 2025 în Foișorul de Căsătorii din Parcul Central din Cluj-Napoca.
Odată cu punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, mirii semnează pe un pad (dispozitiv sub forma unei tablete care recunoaște și transmite semnături către o bază de date) și primesc pe loc certificatul de căsătorie, atât în format digital, cât și tipărit
Cununie religioasă sau umanistă în aer liber?
În cazul Bisericii Ortodoxe, este dificil de luat în calcul această posibilitate, există și o interdictie. Biserica Catolică permite organizarea cununiei religioase în curtea bisericii, dar dacă vreți o locație mai specială, acest lucru se poate realiza doar dacă optati pentru o nuntă în cadrul unei confesiuni protestante. Dacă nu țineți neapărat la binecuvântare religioasă, alegeți ceremonia umanistă. Aceasta are caracter laic, cu momente pline de simbolistică, chiar cu câteva elemente care seamănă cu cele ale ceremoniilor religioase. În străinătate aceste ceremonii sunt deja obișnuite, mai nou se pot oficia și în România. Partea bună este că în acest caz nu este nimic bătut în cuie, că nu există limitări de nici un fel, poți spune tu cum vrei exact și unde să se desfășoare ceremonia ta de nuntă laică.
Dacă optezi pentru o ceremonie în aer liber, este bine să contactezi un organizator de evenimente, care să facă toată treaba pentru tine. Dacă preferi să faci totul pe cale proprie, caută un spațiu în aer liber, cu pajiște sau pavaj și scenariu natural potrivit. Nu uita să închiriezi mobilier de exterior și să contactezi un decorator bun care să te ajute ca toată vraja evenimentului tău să ia naștere. Dacă vrei să decorezi tu, lasă să domine frumusețea naturii, energia emoțiilor, dar mai ales dragostea!
Te ajutam și noi cu câteva sfaturi
1. Delimitează zona unde se desfășoară ceremonia propriu-zisă. Pentru aceasta este nevoie de un mic foișor, de o umbrelă sau o prelată de soare. Cel mai bine ar fi să folosești un cort stretch alb, fără laturi, care să vă protejeze sută la sută de soare și ploaie. Dacă nu ai așa ceva, poți să te folosești și de un arbore bătrân pe care să-l evidențiezi cu o draperie albă (văl, perdea) și flori. Trebuie să te gândești că acesta va fi fundalul fotografiilor! Este important să arate bine!
2. Amenajează spațiul în așa fel ca persoanele din familiile voastre și prietenii să aibă posibilitatea de a auzi/vedea totul, păstrând distanța corespunzătoare. Amplasează scaunele și băncile în așa fel încât printre ele, în mijloc, rămână o mică alee ce duce spre masa de ceremonie. Ideal ar fi să ai scaune albe de exterior, de care să legi o fundiță, floricele sau ceva ce oferă un aer festiv.
3. Scoate în evidență aleea de mijloc! Pot fi aranjamente florale puse la distanțe egale, lumânări înalte, sfeșnice de toate felurile. Ar fi bine să ai un covor alb sau roșu care să acopere aleea, dar cred că cel mai simplu este să așterni pur și simplu petale de flori. Dacă nunta ta are o temă rustică, tradițională, covoarele populare pot fi o alegere potrivită pentru tine, mai ales în combinație cu flori simple culese de pe câmp sau din grădină. Arată bestial și sunt gratis!
Voi, îndrăgostiții, ați putea spune DA într-un cadru de poveste, fără compromisuri. Poate veți avea și nunta outdoor, organizată în același zi :)
Casă de piatră!